HedvabnaStezka.cz Pohora.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

Burle

ZEMĚ S NEJVÍCE BLOGY

Nacházíte se:  blog  /  Burle  /  Malá Vltava aneb Vltavský potok Vltava  / Malá Vltava aneb Vltavský potok, Vltava

Malá Vltava aneb Vltavský potok, Vltava

Vytvořeno: 06.08.2009
Autor: Burle


Všude se píše, že pramen Vltavy je ... Je to ale úplně jinak! Bystřiny z Černé hory a Stráže napájejí Černý potok. Ten protéká Kvildou a pod Borovou Ladou se do něj vlévá Malá Vltava aneb Vltavský potok. Od tohoto soutoku se tok nazývá Teplou Vltavou. O hodně později se připojuje Studená Vltava, aby dál se jmenoval Vltavou....

 

Symbolický pramen pod Černou horou, tam, kde stávala turistická chata, je opravdu jen symbolický. Nebo je to snad jinak?

 

Teplá Vltava bezesporu patří mezi nejkrásnější, nejzajímavější úsek celé Vltavy...

 

Václav Burle

Snímky jsou z Malé Vltavy, které se také říká Vltavský potok. Je to vynikající poznávací cesta na Knížecí Pláně. Výhodou je, že sem nemají přístup cyklisté. Jako prvotřídní základnu pro putování v této oblasti, využijte tábořiště Zahrádky pod Borovou Ladou. Ceny jsou tady lidové (osoba 20,- korun, stan 20,- auto 25,- korun apod.) Je zde prodejna s občerstvením, pitná voda, elektrické přípojky pro karavany atd. Houbařský a botanický ráj. U kempu je zastávka zelených autobusů, které mají přívěsy na kola.

 

Z Borových Lad se na lesní silničku kolem říčky dostanete přes můstek u pstruží líhně, pod vrchem Homole. Na vrcholu narazíte na modrou turistickou a po té budete pokračovat na Knížecí Pláně. Zpět to vezměte ne po cyklistické silnici, ale po žluté, přes nádherné lesy. Vyhnete se tak kolařským davům, kterých je zde nepočítaně.

 

Knížecí Pláně... Dovolte jednu letošní vzpomínku. Je tam vyhlášená restaurace s venkovním posezením. Venku hordy kolařů, které si objednávaly pitivo a buřty u okénka. Naše parta vtrhla do pěkné české hospůdky. Sedíme, sedíme a sedíme, a nic se nedělo. Od vedlejšího stolu se zvedla překrásná madam, která nás upozornila, že jídlo se objednává u venkovního okénka. Blázinec současné restaurační úrovně... Vůbec se nedivím, že v Praze, v celé republice, v současné době krachuje jedna restauračka za druhou! Při jejich cenách a jídel z prášků se nemohou divit!!! (viz seriál na Primě s panem šéfkuchařem.)

 

Přistoupil jsem v lokále k pípě, u které poskakovali tři číšníci. "Můžeme si, prosím, objednat jídlo?" Odpověď byla jednoznačná! "Můžete, ale venku u vokýnka!" Rozčílil jsem se řka: "To si snad děláte srandu!"

 

Vyklusal jsem ven na čerstvý vzduch, oběhnul jsem stavení a postavil se do fronty. Přede mnou již stály pouze dvě ženské. Číšník, když jsem přišel na řadu, povídá: "Vidíte, to jste nemusel ani hospodu oklusávat. Pojďte dovnitř."

 

Takto si váží současní hospodští svých hostů. Něco tak pitomého jsem zažil jen před lety v Míšově. To je tam, jak má stát ten hnusný americký radar...

 

Co myslíte je tento způsob jednání se zákazníkem normální? Kde je chyba?

 

Kvilda aneb dršťková polévka... Na okraji Prahy stojí 12,- korun, v centru 20, ale na Kvildě -asi s horskou přirážkou- korun třicet. To ale není problém, neboť prý máme tržní ekonomiku! V tamější prodejně žádný ceník, a tak se musíte zeptat. "Máte dnes polívku?" "Jó, dršťkovou!" V sedm hodin ráno to nemá chybu, až na to, že.... Dršťkovka žádné drštky neviděla. Byly tam pouze tři milimetrové kousky. To víte, že jsem se ozval. Sám majitel přinesl nový, doslova přeplněný talíř. Dršťky tam ale zase nebyly. Ona se tak pouze jmenovala, ale místo masa tam byly pouze brambory. A ty, jak každý ví, se do této polévky nedávají. Turisté se nalákají a pak nadávají. Proč to ten živnostník dělá? Vždyť by stačilo, tuto jinak vynikající polévku, třeba nazvat šumavskou, kvildskou. A byl by pokoj...

 

To jsem takhle jednou jel na vandr na Stradonické hradiště. Přestupoval jsem v Berouně. Koukám, automat, a tam dršťková polévka. Něco tak hnusného jsem už dlouho nejedl. O týden přestupuji v Plzni. Automat, dršťková polévka. Hnus. Měla v sobě spoustu česnekové příchuti jako ta v Berouně. Dnes se již nevaří, ale všechno se kupuje v plechovkách z velkofabrik. Podle toho ta jídla vypadají. Jó, kde jsou ty časy, kdy turistická sídla voněla zelím, svíčkovou, gulášem...

 

Borová Lada... Nechoďte na tamější vyhlídkovou věž. Je již zarostlá, výhled nic moc. Doporučuji ale hospodu u Černého vlka. Šéfkuchař Roman, mladý to chlapec, dělá fantastické borůvkové knedlíky. Jsou velké a plné borůvek. Chcete-li si však doopravdy pochutnat, tak požádejte o více másla na podlití a v protější samoobsluze si kupte zakysanou smetanu. Pak to bude úplně dokonalé, bez jediné chybičky.

 

Na náměstí mají obrovskou raritu, kterou může ocenit pouze člověk, který prošel vojenskou základní službou a naučil se polohu ležícícho střelce. Autobusový jízdní řad je totiž umístěn doslova několik centimetrů nad zemí. Když se chcete podívat, kdy vám odjíží zelený autobus, tak musíte na bobek a my starší to bez zalehnutí nepřečteme. Divné je, že desetitisíce lidiček chodí kolem, lehají si na zem a nikoho nenapadne to řešit. Paní starostka to již ví a tak se snad dočkáme zlepšení...

Více na burle.blog.cz

Václav Burle

Malá Vltava, tak jako Vydra, jsou rájem pro fotografy, kteří tak rádi snímají dlouhou expozicí vodu. Tady se uršitě dobře vyřádí...

Václav Burle

Vytvořil: Burle   Zobrazeno: 757x.

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

Diskuse


Putuješ rád podle potoků, řek. Na burle.blog.cz mnohé najdeš včetně fotografií....
06. 08. 2009, 14:32:42

Obrázky příspěvku

Příspěvek nemá připojeny žádné obrázky.
Galerie příspěvku