HEDVABNASTEZKA.CZ KLUB HEDVÁBNÁ STEZKA VELEHORY EXPEDIČNÍ KAMERA FESTIVAL ZIMNÍCH SPORTŮ KLUB CESTOVATELŮ Praha/Brno KARAVANA ESHOP (mapy, průvodci)

Pařezník pozdní - houba na přežití

Česká republika - 27.11.2009

Pařezník pozdní vám v případě nouze pomůže v přírodě přežít

O pařeznících pozdních jsem vůbec nevěděl, že existují. Když jsem ale poprvé uviděl přenádherné snímky Radka Pilaře, tak jsem byl tak unesen, že jsem se začal o ně více zajímat. Přivítám k tomuto článku jakékoliv postřehy, informace, zajímavosti. O těchto houbách mnoho údajů není.

 

Pařezník pozdní, který je asi ze všech pařezníků jediný jedlý, hodí se především do octa, kde ztrácí svou nahořkou chuť. Patří ještě u houbařů k objevení. Jedná se o dobře určitelnou houbu hlívovitého tvaru. Je jedlá, ale až nechutná. Je třeba se jí naučit zpracovávat. Podle posledních informací, se vyskytuje v lesích poměrně vzácně. Není snad to důvod jí nesbírat, ale pouze pozorovat, ochraňovat?

 

Vyskytuje se na mohých listnatých stromech, a to jak na živých, tak i odumřelých. Zejména javor, vrba, buk, olše. Výjimešně i na smrku a borovici. Někteří mykologové tvrdí, že se objevuje již od července, další pak, že až po prvních mrazících. Vyznačuje se širokou, variabilní, barevnou škálou. Od žluté, přes zelenou, až po hnědou. Nechybí ani modrá, fialová.

 

Rovněž i lupeny jsou v době růstu různě barevné. V mládí převažuje oranžová. Důležitým znakem, oproti hlívě, je třeň, který je tmavě šupinkatý. A jeho zásluhou je pařezník nezaměnitelný. Starší plodnice lze zaměnit s hlívou ústřičnou, ale i hnízdovitou. Povrch klobouku je za vlhka slizský. Pařezník pozdní roste jednotlivě, ale i v různých shlucích.

Radek Pilař

Ten trs je tak nádherný, že láká k nakousnutí. Máte z jeho konzumací nějakou zkušenost. Pište prosím do komentářů. Jak často pařezníky v přírodě nacházíte. Pište, informujte i nás ostatní, nezkušené houbaře.

Radek Pilař

Dokonale nasnímaná plodnice. Je tak dokonalá, že je až neskutečná. Mnohý by mohl tuto fotografii nazvat kýčem. Může být kýčem ale něco, co vytvořila sama příroda?   Foto: Radek Pilař.

 

Poznámka: Dále známe pařezník obecný a pařezník jemný. Oba se nekonzumují!

 

Zajímavost: Pařezník obecný v Americe, oproti Evropě, vytváří světelkující podhoubí.

 

Prověřit: Slovenští mykologové tvrdí, že pařezník pozdní je v některých lokalitách bez nahořklé chuti. V jiných je nahořklost obvzláště silná.

Přečteno: 972 x.
 
Burle 27.11.2009
Více o houbách k přežití na burle.blog.cz
Burle 31.12.2009
Na burle.blog.cz již i pařezník jemný, obecný.
paegas 3.12.2012
pařezník pravidelně nacházím u řek a vyschlých koryt potůčků v lese a nížinatých či bažinatých oblastí, je ho každý rok hojně, tudíž bych o ochraně, alespoň lokality na Vysočině ani snad neuvažoval, podle mě dost častá houba. Co se týče zpraování je poněkud tvrdší, ale chuť v žádném případě nahořklá, radši odkrajuji tvrdé nohy a houby pak zpracovávám buď na řízek, či klasicky podusím na másle s kmínem. Jediný, čeho se vyvarovat je sbírat ho v období dešťů, absorbuje příliš vody a vodnaté plodnice za moc nestojí a nemají žádnou chuť.

Reagovat



Fotky:

Zatím žádné fotky.

Mapa :