HedvabnaStezka.cz Pohora.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

Burle

ZEMĚ S NEJVÍCE BLOGY

Nacházíte se:  blog  /  Burle  /  Pýchavka obecná houba na přežití v přírodě  / Pýchavka obecná houba na přežití v přírodě

Pýchavka obecná houba na přežití v přírodě

Česko

Vytvořeno: 07.10.2009
Autor: Burle


Když jsem byl úplně malý kluk, tak jsem chodil s mamkou po lese a učil se znát nejen houby. Do dneška si vzpomínám na její vyprávění o pýchavce obecné. Jednoznačně jí řadila mezi nejvýznamnější plodnice pro přípravu v kuchyni. Když byl její čas, tak jí všude ve hvozdu bylo plno. Tato důležitá houba měla ještě jednou obrovskou výhodu. Ani tenkrát, v polovině minulého století, tak jako i dnes, jí téměř nikdo nesbíral. Je to škoda pro každého z nás, a jak by řekl pan ing. M. Smotlacha, i pro národní hospodářství.

Václav Burle

Pýchavka obecná - jak výstižný název ta obecná - se objevuje nejen v lesích všeho druhů, ale i na pastvinách, sadech, loukách, v křovinách. Zejména na travnatých plochách. Najdeme jí i na tlejících pařezech, kmenech, jak je vidět na zde vloženém snímku. Její čas nastává začátkem léta a trvá do pozdního podzimu. Jedlá. Mnozí houbaři odstraňují před vložením do košíku ostny, aby jim nezaneřádily ostatní plodnice. Sběr pýchavek je milý, neboť se vyskytují v obrovských množstvích. Důležité je, že je nelze zaměnit s žádnou jedovatou houbou. Všechny druhy pýchavek jseou jedlé. V dávných dobách byla považována za jednu z nejlahodnějších hub. A zde opět připomeňme pana Smotlachu. "Je to obrovská narodohospodářská škoda, neboť ohromné množství výborné potraviny přichází tak nazmar." Je však nutno dát pozor, aby byly plodnice čerstvé. Pýchavka je sice málo aromatická, ale o to jí můžeme do pokrmu pužít více.

 

Pýchavce obecné je podobná nejedlá pýchavka horská, která je ale nahnědlá a zejména mladé plodnice nepříjemně páchnou.

 

Když plodnice pýchavky obecne uschne, uvnitř plodnice se vytvoří žlutohnědý prach, který obsahuje nesmírné množství výtrusů. Vždyť i vaše pacholata na takové krasotinky dupají a sledují dýmové výbuchy. Výtrusy se dostávají ven otvorem na temeni. Spodní část plodnice výtrusy nemá.

 

Pýchavce obecné je hodně podobná i pýchavka palicovitá, která je rovněž jedlá. Naprostou většinu tohoto druhu můžeme bez problémů a s chutí použít v kuchyni. Naučme se pýchavky znát. Zejména při nedostatku jiných hub nám budou přijemným osvěžením v kuchyni. Někde jsem slyšel, že pýchavky se dají dobře sušit. A zde je další otázka k zamyšlení. Někteří mykologové tvrdí, že se suší snadno, druzí pak, že se sušit nemá. Máte s tím někdo prosím nějakou zkušenost. Vložte svůj příspěvek zde do komentářů. Děkuji.

 

V každém případě se s pýchavkou obecnou dá v přírodě přežít!!! /Musím i zde vyzkoušet, co bude s mým zažíváním, když jí zasyrova spořádám větší množství./

 

Záhada hodná zamyšlení

 

V knihách o houbách, v atlasech, klíčích, bývá často uváděn symbol, který má informovat houbaře, zejména pak kuchařky a kuchaře, o kvalitě plodnice při jejím využití v kuchyni. To se zrovná týká i pýchavky obecné, která se v literatuře jednou uvádí jako velice chutná a jindy je řazena mezi většinu i téměř nejedlých hub. Kde je tedy pravda?

 

Vysvětlení je jednoduché! Samozřejmě to neznamená, že je to něco špatného, nemorálního... Na trhu je obrovské množství knih o houbách, houbaření. Když si publikace pozorně přečtete, tak zjistíte, že informace jsou všude stejné, hodně si podobné. Pouze se jedná o jiný slovosled a synonyma. To se týká i kvality, použití hub v kuchyni. Domnívám se, že ty symboly kvality se stále opisují dokola a to od vzniku literatury o houbách. Příkladem může být v naší oblasti chvála na houby hřibovité. V jiných krajinách však dávají přednost úplně jiným houbám. Například viz zde na blogu článek - ryzec peprný. Domnívám se, že by se tyto symboly měly nově přeřadit, rozšířit, ubrat. Jak vlastně hodnotitel určí, která houba je nechutná, chutná, chutnější a ještě nejchutnější. Čert aby se v tom vyznal. Dovolím si tvrdit, že se to stanovit nedá, pouze je možné chuť a využití hub doporučit. Nebo je to jinak? Mýlím se?

 

Já třeba po stránce chuti nejvíce miluji opeňku měnlivou jako omáčku pod maso, lišku obecnou na kyselo, syrovou mladou hlívu, která chutná lehounce po ředkvičce a dokonce hlívu usušenou na kmeni, jejíž chuť je srovnatelná s oříšky. Delikatesem je i čirůvka májovka s trochou, zdůrazňuji s trochou vajíčka a to samozřejmě na másle. Bílou omáčku z ní jistě není třeba představovat. To samé s liškou. Jak rád nacházím ty ještě uzavřené bedly a potom v úpravě řízek. Nejchutnější bílá omáčka je z růžovek. Navíc proto, že zde neplavou žádná vlákýnka, spory.

Nyní má slovo pan ing. M. Smotlacha

 

"Pýchavka obecná je dosud nedoceněnou houbou pro kuchyň. Psáno v roce 1961./ S porovnáním s jinými houbami je velmi výživná, příjemné a jemné chuti. Sbírají se jen mladé plodničky, uvnitř jasně bílé, plné a křehké. Zmačkneme-li je, musí si podržet tvar. Snadno uvnitř žloutnou, hnědnou a konečně měknou. V tomto stavu již nejsou poživatelné. Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí. I v octě zlepšují chuť směsí."

 


Toto není reklama. Toto je moje práce. Potřebuješ dveře, zárubně? Volej 257 941 315 nebo můj e-mejl burle@seznam.cz Hezký den Vám přeje Václav Burle, burle. blog.cz

Nejlépe však bude, když navštívíš vzorkovnu dveří ve Velké Chuchli, Starochuchelská 12.

Vytvořil: Burle   Zobrazeno: 4364x.

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

Diskuse



burle
Podobné články najdeš na burle.blog.cz
09. 10. 2009, 00:02:54

Martin Hlíva
O hlívě ústřičné a čepičatce jehličnanové na burle.blog články a fotografie.
23. 12. 2009, 22:38:32

burle
Na burle.blog.cz již i pýchavka čokoládová.
02. 01. 2010, 18:17:07

kapitán
Po přečtení jsem zjistil, že klidně můžeme na vandry nosit polovinu potravin. Ono fakt se s houbama dá dobře přežít. Jenom se divím, že nás to nenapadlo dřív.
22. 02. 2010, 01:14:34

Záložák
Dobrý čteníčko o houbách- bravo
29. 11. 2010, 12:36:01

xy
Burle je nýmand a hňup.
11. 03. 2012, 23:32:55

Obrázky příspěvku

Příspěvek nemá připojeny žádné obrázky.
Galerie příspěvku