HedvabnaStezka.cz Pohora.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

Burle

ZEMĚ S NEJVÍCE BLOGY

Nacházíte se:  blog  /  Burle  /  Ucho Jidášovo - houba na přežití  / Ucho Jidášovo - houba na přežití v přírodě

Ucho Jidášovo - houba na přežití v přírodě

Česko

Vytvořeno: 28.01.2010
Autor: Burle


Nyní jedna soutěžní otázka pro vás všechny. To jsem teda zvědav, kdo na ní odpoví jako první. Ten bude prvním houbařským borcem roku 2010. A už zde máme vítěze./

 

Proč se jmenuje Jidášovo, kdo ho tak pojmenoval?

Jiří Let

Foto: Jiří Let. Poznámka k fotografii: Tento snímek jsem udělal trochu tmavší, než stejnou fotografii u článku "Rabštejn nad Střelou". Domníváte se, že některá z nich je lepší, nebo je to v tomto případě jedno.

 

* * * *

Čas houbaření skončil, listí opadalo a i skalní borci se z lesa vrací s prázdnou. Košíky již leží na půdičce přikryté senem a do kraje se chodí jenom s bavlněnou taškou, kterou lze nosít v kapse u kalhot. Úlovků je převelice málo. Nastal čas, kdy se sahá do zásob. Největší zájem je o houby sušené, které v polívkách, nebo v mnoha dalších jídlech, jsou nepřekonatelné. Do jara a léta, kdy opět vypuknou houbové orgie, je ještě moc a moc daleko. Znalci však vědí, že ještě není všemu konec. Stačí si jen trochu počkat a pak denně procházet prověřené zimní cestičky kouzelnou, zasněženou přirodou.

 

Pohybujeme se především kolem potoků a říček, všude tam, kde jsou staré stromy a přebohaté křovinné patro. Tedy v místech, která se nedají v jarních a letních měsících projít pro všudypřitomnou vodu, bahno a komáry. To je to správné místo na ucho Jidášovo a na hlívu ústřičnou. Podmínkou jsou dobré boty, teplé oblečení, ruce zastrčíme do kapes, což je lepší než nosit rukavice, ale až do okamžiku, než příjde nějaký ten držkopád, batůžek s termoskou, svačinou, a dokonce nesmí chybět placatice s něčím ostřejším. Není ostudou si přibalit dalekohled, nebo jak lovci říkají, obzorku. Fotoaparát nosíme v teple na těle nebo ve vypolstrovaném futrále. Zdařilé snímky, a možno i s texty, nabídneme na burle.blog.cz!

 

Odměnou našeho snažení a poděkování od zdravotní pojišťovny, protože děláme něco pro své zdraví, a tak šetříme zdravotnictví peníze, bude, že určitě někde na pařezech potkáme v bohatých trsech další zimní krasavici penízovku sametonohou. Houbu, kterou opět můžeme papat i po rozmrznutí. Stejně jako hlíva ústřičná si i ona v období mrazů v klidu odpočívá, aby za prvních hřejivých paprsků slunce si začala vyskakovat k nebesům. Někde dokonce narazíme i na pařezníky.

 

V kouzelné zasněžené krajině nebudeme hledat jen houby, ale máme nebývalou příležitost se podívat i po zvěři. Srnčí, ptactvo nebeské, které nebude strádat, když do námi včas připravených, nebo z minulých let opravených, krmítek jim něčím přilepšíme. Proboha jen ne žádné zbytky od večeře. Dnes není problém nakoupit semena v obchodech. A naučme se číst ze stop. Když neuvidíme vydru, tak určitě podle jejich ťápot poznáme, že tady za chaloupou žije, prochází. Někdo určitě si obhlédne i bobří domečky a určitě na ohlodaných kmenech najde tu svou zimní krasavici - hlívu ústřičnou. Převelikou radost udělájí i přebohaté nálezy ušisek.

 

/Nejen k tomuto článku přivítám jakékoliv zajímavosti, informace k uchu Jidášovému. Vaše poznatky uvedu pod vaším příjmením nebo značkou. Mým cílem je vytvořit články, kde budou veškeré údaje, zajímavosti k dané houbě. Všimli jste si, že k houbám téměř neexistují žádné články, povídky, rozhovory apod.? Pouze těch několik důležitých slov u každé plodnice v atlasech. Není to málo? Co myslíte!/ Pojďme to společně změnit!!!

 

JEDLÁ - Ucho Jidášovo - Chodíme na něj zejména v zimním čase, i když roste téměř po celý rok. Domnívám se - ale netvrdím, že mám pravdu, prosím opravte mne - že o uchu Jidášově se začalo mluvit, psát, až někdy v devadesátých letech po tzv. "sametové revoluci". V době, kdy jsme začali objevovat svět. Ve starších knihách, atlasech, není o něm ani zmínky. Důvodem asi byl rozmach čínské kuchyně, která používá v gastronomii houbu podobnou - bolcovitka- tzv. houba černá.

 

Ucho Jidášovo roste především na bezu černém, ale můžeme ho nalézt i na živých haluzkách některých listnáčů. Mnohde roste hojně, ve skupinách, trsech, ale i jednotlivě na mrtvém dřevě. /Halůzka, jak krásné to slovo. A z úst paní pěvice Hegerové - nesahej mě pod blůzku- nemá chybu. Je přenádherné./ Jeho obrovskou výhodou je, že se dobře suší a po namočení - ! ve vlažné vodě ! - se zázračně promění v úplně stejnou plodnici. Nezabarvuje jídlo na talíři a jeho tužší konzistence přijemně chrupe v pstech. Zejména je vhodné do salátů všeho druhu, Ucho Jidášové se podobá nejedlé rosolovce listovité. /Nemáte někdo její fotografii?/ Tato černá houba se především v Asii pěstuje i uměle a to ve velkém množství. Je to národní houba všech asijských národů.

Více o houbách, které vám pomohou přežít v přírodě na celém světě, najdete na burle.blog.cz


 

 

Vytvořil: Burle   Zobrazeno: 899x.

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

Diskuse



sylva
4lánek potěšil. Nerada vstávám brzo , naučila jsem se proto sbírat méně žádané houby již před revolucí a vřele doporučuji mnou již déle nespatřeného stročka trubkovitého(více různé atlasy).
01. 02. 2010, 17:43:26

Obrázky příspěvku

Příspěvek nemá připojeny žádné obrázky.
Galerie příspěvku