HedvabnaStezka.cz Pohora.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

JanPodany

(Jan Podaný)

ZEMĚ S NEJVÍCE BLOGY

Nacházíte se:  blog  /  JanPodany  /  Moldavsko 2017  / Jeseteři a kaviár

Jeseteři a kaviár

Moldavsko

Vytvořeno: 08.06.2017
Autor: JanPodany


Noc v Tiraspolu jsme přežili, tak co podniknout. Určitě se vyplatí spatřit tu něco, co se jen tak nevidí. Takže naše první cesta vede na okraj Tiraspolu, kde se nacházejí sádky. Jenže v těchto sádkách se nechovají leckteré ryby. Zde se zaměřují na chov jeseterů. Přijíždíme do závodu, kde nás ostraha u vjezdu prohlédne a po telefonickém ověření nás pouští dovnitř. Setkáváme se se Světlanou, která nás sádkami provede. Světlana pochází z ruské Astrachaně, tak si povídáme rusky, nejen o chovu jeseterů. Čekáme na organizovanou skupinu slovinských turistů. Ti přijíždějí s půl hodinovým zpožděním, neboť měli nějaké problémy s podněsterskými pohraničními orgány. Konečně jsme všichni a můžeme vyrazit na exkurzi. Světlana nám představuje podnik v ruštině, poté její slova tlumočí moldavská průvodkyně do angličtiny, abychom si vyslechli další překlad od vedoucího skupiny do slovinštiny. Bavím se celkem dobře tím, že sleduji, co vše se ztratí v překladu. Pro příklad uvedu, že Světlana mluví o čtyřech druzích jeseterů, v angličtině jsou už ty druhy pouhé tři a ve slovinštině se dozvídáme, že se tu chová jeseter. Později si se Světlanou povídáme o dětské hře na tichou poštu, kterou znají i Rusové. Po úvodních slovech nás navlečou do návleků a bílých plášťů. Patřičně vymódění může k nádržím. Zde vidíme živé jesetery a dovídáme se zajímavé informace z jejich života. Jeseter se může dožít až 140 let a po deseti letech dospívá. Jako dospělý může klidně vážit i tunu. Takové jesetery tady ale nechovají. Zde se totiž jeseter chová za jiným účelem, než je maso. Tím, čím je jeseter zajímavý, jsou jejich jikry. Protože jen z jeseteřích jiker vzniká pravý kaviár. Jikry mají nejlepší chuť, když je zima. Takže zde mají speciální bazény, kde jim simulují zimu a ryby tu čekají na vytření. Chovají tu sterlety, bestery, ruské jesetery a vyzy. Vyzy velké jsou nejvzácnější. Všechny druhy jsme si prohlédli a nastal čas degustace. Zasedli jsme k prostřenému stolu, kde j před jednou židlí prázdný stůl. Ta je pro Pavla, protože on ochutnávat kaviár nechce. A na jednom místě jsou prostřené tři plechovky kaviáru a ostatní místa mají po dvou plechovkách. Světlana mě posazuje k těm třem a začínám chápat, proč má pro nás slabost. Normální ochutnávka se připlácí a drtivá většina návštěvníků volí pouze základní variantu. Kdežto já si zvolil rozšířenou. Mně servírují kaviár ze sterletu, besteru i z ruského jesetera. Ochutnat pravý kaviár z vyzy je nemožné, protože je tak vzácná, že ochutnávka se nedělá a ani zde není možné si kaviár z belugy (tak Rusové říkají vyze velké) koupit. Všechen jde na vývoz. Světlana nás učí degustovat. Ukáže mi, jak otevřít plechovku kaviáru a řetězovou reakcí ta informace běží okolo stolu. Po otevření vidím, že sterlet i bester mají stejně velké jikry, ale kaviár z ruského jesetera je o poznání větší. Když se kaviár ohřeje na pokojovou teplotu, nabere se perleťovou lžičkou a položí se na ruku mezi palec a zápěstí, aby se ohřál na tělesnou teplotu. Pak už se jen slízne. První chuť se dostaví ihned. Druhá chuť se rozvine, když jazykem drtíte kaviár o zuby. A třetí chuť se dostaví po polknutí. Kaviár se dle francouzského zvyku servíruje se šumivým vínem. My kaviár zapíjíme lahodným podněsterským šumivým. Rusové zapíjejí kaviár vodkou, což naštěstí nemusíme. Po ochutnání sterletu se dostavuje slastný pocit. Zařazuji se k lidem, kteří kaviár můžou jíst. Kam se hrabe kaviár z capelin či pstruha. Bester je o poznanější slanější, ale chutná mi též. Vyvrcholení přichází nakonec. Jako jediný ochutnávám kaviár z ruského jesetera. Je to o poznání vyšší stupeň chuti. Světlana, když vidí, jak mi chutná, má radost. Naneštěstí si vysype kaviár z bestera na zem. Taková škoda! Zjišťujeme, že mezi Slovinci je profesor z lublaňské technické univerzity a zahajujeme hovor. Hlavně se soustředí na Pavla, neboť je mu povědomý. To však Slovinci už odjíždějí a my zůstáváme se Světlanou sami. V družném rozhovoru se dovídáme i informace, které byly pro Slovince tajné. K tomu dostávám informaci, že většina Slovinců mi kaviár z ruského jesetera záviděla a litovali, že se snažili ušetřit 15 €. Kdy se jim poštěstí se zúčastnit obdobné ochutnávky? Loučíme se se Světlanou a já po tomto gurmetském zážitku vidím Podněstří v trochu lepším světle. Tak uvidíme, co nás čeká příště. Vytvořil: JanPodany   Zobrazeno: 95x.

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

Diskuse



Zuza

To si tvůj chlupatý jazýček přišel na své...

09. 06. 2017, 22:09:30
jan_podany
Jan

Zuzanko, znáš mě velmi dobře.

10. 06. 2017, 09:25:44